Nieuws

Massale opkomst bij algemene vergadering Dorpsraad Boskant

Tot op de laatste plaats was de grote zaal van De Vriendschap bezet tijdens de algemene vergadering van de Dorpsraad op 23-9-2013. Meer dan 120 Boskantenaren, vertegenwoordigers van de gemeente, de landschapsarchitect en vertegenwoordigers van de pers, waren aanwezig.

Het was dan ook meer dan een “normale” algemene vergadering. Er stonden immers 2 thema’s op de agenda die vrijwel elke Boskantenaar direct of indirect raakten, nl. de ontwikkelingen in de zorg en de herinrichting van het Ritaplein.

Nadat Dorpsraadvoorzitter Frans van den Heuvel een ieder welkom had geheten, memoreerde hij kort over de activiteiten die de Dorpsraad in de afgelopen jaren heeft behandeld, zoals het IDOP, het schoolplein, de SonnemansDriehoek, de schaatsbaan, ontmoetingsplek De Brink. Ook schonk hij aandacht aan de sluiting van ‘t Pluugske en de zoektocht naar een alternatief voor de jongeren uit Boskant.

Hierna gaf hij de microfoon over aan Wil van Laar, in het dagelijks leven locatiemanager van Zorgcentrum Odendael. Zij bracht op een heldere en voor eenieder begrijpelijke wijze de ontwikkelingen in de zorg naar voren. De tijd van ”gepamperd” te worden door overheid vanaf de wieg tot het graf is voorbij. De cultuur van claimen op een zorgrecht gaat plaats maken voor zelfzorg en/of zorg door familie, vrienden, buren en kennissen. Als het echt niet anders meer kan, dan heeft de overheid nog een zorgvangnet maar het beroep daarop wordt niet gemakkelijk gemaakt. De wet WMO zegt feitelijk: NEE, tenzij… De komst van de ouderwetse maar zo degelijke wijkverpleegkundige staat weer voor de deur en wordt zorg op maat weer mogelijk. Wil van de Laar maakte duidelijk dat ook het verzorgd wonen binnen de muren van de intramurale zorg voor veel mensen tot het verleden gaat behoren. Mensen met een ZZP-indicatie van 1 tot en met 3 komen niet meer in aanmerking voor deze vorm van intramurale zorg. Niet uitgesloten is dat ook de ZZP-4 indicatie hier nog wordt ondergebracht. Zij schetste ook de mogelijkheid van het kunnen huren van een appartement binnen Odendael waarbij zorg op basis van diverse keuzepakketten kan worden ingekocht. Voor mensen met uitsluitend een AOW-uitkering en geen verder eigen vermogen is deze vorm van verzorgd wonen vooralsnog onbetaalbaar en zij betreurt ook dat rijk of arm het verschil maakt tussen er wel of geen gebruik van kunnen maken.

Na een korte pauze werd het woord gegeven aan Stan Elings, de architect die de schets heeft gemaakt voor de herinrichting van het Ritaplein. De voorzitter van de Dorpsraad had al aangegeven te betreuren dat de laatste schets met rotonde niet op de website was geplaatst, maar dat zou na vanavond niemand meer deren. Stan Elings bracht op een inzichtelijke manier de totstandkoming van het herinrichtingsplan naar voren, de keuze voor de zogenoemde groene long, de inrichting van een omsloten plein dat ook multifunctioneel te gebruiken is, een podium in de hoek tussen de basisschool en De Vriendschap, de uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen, de keuze om voor het gedeelte van de Pastoor Teurlingsstraat vanaf de Berkstraat tot aan De Vriendschap eenrichtingsverkeer in te voeren.

Vanuit het publiek werden talloze vragen gesteld over mogelijke parkeeroverlast voor bewoners aan de Pastoor Teurlingsstraat, het gebruik van de Boskantseweg als racebaan door motoren in het bijzonder in de zomermaanden en de mogelijke handhavingsmaatregelen, de kans op feitelijke toekenning van de provinciale subsidie, de functie van de kerk in de toekomst, het kruispunt bij de Meidoornstraat, de slechte staat van de fietspaden zowel richting Best als richting Rooi centrum, de kosten van onderhoud van het groen en de bomen zoals die in het plan zijn opgenomen. Op vrijwel alle vragen kon een antwoord worden gegeven, hetzij door de aanwezige wethouder René Dekkers, de beleidsambtenaar Openbaar Groen Harm Muselaers, landschapsarchitect Stan Elings en dorpsraadvoorzitter Frans van den Heuvel.

Teneinde de inspraak door Boskantenaren te optimaliseren, werd gekozen voor de instelling van een klankbordgroep, die zich dan kan gaan buigen over allerlei details, zoals groen, verkeersveiligheid etc. Een aantal inwoners schreef zich ter plekke hiervoor in.

Harm Muselaers gaf aan dat er al plannen in ontwikkeling zijn om ook de bosrand aan de andere kant ter hoogte van de Wilgenstraat onder handen te nemen. De vele opmerkingen en zorgen die werden geuit door de aanwezigen hierover duiden eens te meer aan dat een doeltreffende aanpak op korte termijn nodig is. De Dorpsraad zou deze zorgen schriftelijk over kunnen brengen aan het gemeentebestuur.

Voor het einde van deze maand hopen wij een uitgebreid verslag van deze avond te plaatsen.